Pretecho: Een Extra Kijkje Naar Je Baby

Je buik groeit en je voelt je baby bewegen, maar je kunt je baby pas echt zien als hij of zij geboren is. Behalve op een echo. Naast de medische echo’s, kun je ook kiezen voor een pretecho.

Wat is een Pretecho?

Een pretecho is, zoals de naam al doet vermoeden, puur voor de lol. Er wordt niet actief gezocht naar afwijkingen. Op een scherm kijk je naar de echo-beelden van je baby, terwijl de persoon die de echo uitvoert je uitlegt wat je ziet. Na afloop krijg je foto’s en/of een dvd van de echo mee naar huis.

Bovendien is het leuk dat je bij een pretecho meer mensen mag meenemen dan bij de medische echo’s. Zo kunnen familie en vrienden jullie ongeboren baby ook alvast bewonderen. Bij Droomecho is er ruimte genoeg om mensen mee te nemen!

Verschillende Soorten Pretecho’s

Er zijn verschillende soorten pretecho’s waaruit je kunt kiezen, zoals een 2D, 3D of 4D-echo.

2D-echo

Een 2D-echo toont je baby in bewegende zwart-witbeelden zonder diepte. De termijnecho en 20-wekenecho zijn meestal in 2D.

3D-echo

Een 3D-echo toont je baby in stilstaande kleurenbeelden met diepte. De 3D-echo wordt opgebouwd uit meerdere 2D-beelden. Door de dieptebeelden zie je nog beter hoe je kindje eruitziet.

4D-echo

Een 4D-echo toont je baby in bewegende kleurenbeelden met diepte. Een 4D-echo wordt ook wel een ‘live 3D-echo’ genoemd. Bij een 4D-echo zie je niet alleen goed hoe je kindje eruitziet, maar zie je hem of haar ook gapen, lachen en duimen.

Soort EchoBeschrijving
2D-echoJe baby wordt getoond in bewegende zwart-witbeelden zonder diepte.
3D-echoJe baby wordt getoond in stilstaande kleurenbeelden met diepte.
4D-echoJe baby wordt getoond in bewegende kleurenbeelden met diepte, waardoor je hem of haar kunt zien gapen, lachen en duimen.

Geslachtsbepaling

Ben je nieuwsgierig of je een jongen of meisje krijgt? Veel mensen gebruiken een pretecho om dit te ontdekken. Vanaf wanneer het geslacht te zien is, verschilt per zwangerschap. Bij 15 weken is het geslacht soms zichtbaar, vanaf 17 weken bijna altijd. Veel klinieken doen een geslachtsbepaling vanaf 16 weken zwanger

Wanneer een Pretecho?

De timing van de pretecho hangt af van wat je wilt zien en welke fase van de zwangerschap je het meest fascinerend vindt. De meeste pretecho’s worden gedaan tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap.

Een pretecho tussen 16 en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht te bepalen. Dit is ook een spannende tijd omdat de baby actiever wordt en je hem of haar misschien al voelt bewegen. Het zien van je baby op de echo kan deze ervaring nog realistischer en opwindender maken.

Daarnaast is er veel tijd tussen de termijnecho en 20-wekenecho en is het dan ook gewoon leuk om je kindje weer even te zien. Het is een kans om de groei en ontwikkeling van je baby te volgen, wat een geruststellend en vreugdevol gevoel kan geven.

Doorgaans wordt aangegeven dat de beste periode voor een 3D- en 4D-echo tussen de 24 en 30 weken is. Tijdens deze periode is je baby al goed ontwikkeld en kun je duidelijke beelden van zijn of haar gezicht, handen, voeten en andere lichaamsdelen zien. Het is ook een tijd waarin de baby veel beweegt, wat leidt tot fascinerende en ontroerende beelden.

Na 30 weken zwanger is het ook nog mogelijk om een pretecho te maken. Het hangt echter van de ligging van je kindje, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater af hoeveel en wat je ziet. Doorgaans kan je nog details van het gezichtje zien, maar je hebt ook kans dat je bijna niets ziet. Als je kindje helemaal is ingedaald, is een pretecho niet meer mogelijk.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is en dat de beste tijd voor een pretecho kan variƫren. Bij Droomecho zijn we er om je te begeleiden en je te helpen de beste beslissing te nemen voor jou en je baby. Klik hier om een afspraak te maken.